Het moet me van het hart. Er ligt een Cisco RV320 naast mij, een vpn-routertje gelabeld ‘small business’, en ik moet daarvan gedwongen afscheid nemen. Niet dat er iets mis mee is hoor, maar het toestel kreeg de stempel end of life. Kudos, my not so old friend.

Cisco RV320

De ‘end of life’ is overigens geen term die ik verzin, maar wel de fabrikant, Cisco.

Maar eerst even terugspoelen…

Helaas heb ik de leeftijd bereikt waarin m’n carrière stilaan in decennia kan uitgedrukt worden. Welnu, in die tijd ben ik gepokt en gemazeld in de datanetwerken dankzij het uitstekend lesmateriaal van Cisco. CCNA, CCNA-s, CCNP-Switch en nog enkele andere certificaatjes heb ik verzameld als student, en als docent heb ik honderden studenten proberen uit te leggen hoe switching, routing en security geconfigureerd moeten worden in netwerken, allemaal aan de hand van Cisco-materiaal.

Om maar te zeggen: ik ben dit bedrijf dankbaar, en op sommige vlakken is dit bedrijf ronduit visionair geweest. (over de andere vlakken moet ik misschien nog eens een andere post schrijven 😄 ) Ik had deze post ook kunnen schrijven over vele andere bedrijven, want het proces dat ik beschrijf is helemaal niet eigen aan Cisco. Maar er ligt nu eenmaal een Cisco RV320 naast mij, gemaakt door een bedrijf dat vorig jaar zo’n 13 miljard dollar winst maakte én van zichzelf zegt dat het de security industrie leidt. Een dankbaar doelwit dus voor een gezonde mix van rancune, ergernis en wrok 😉.

Enfin, terug naar de essentie.

Het toestel dat naast mij ligt is eigenlijk nog steeds prima qua specs. Voor de collega-nerds: dual gigabit WAN, vpn support en 4 gigabit LAN poortjes, meer moet dat voor een thuisbureel niet zijn.

Maar het toestel nadert dus z’n einde.

Very limited lifetime & warranty

Het toestel werd nochtans slechts enkele jaren terug gekocht met een “limited lifetime warranty” bij de “leading security company”, wat toch in de oren klinkt als een gezonde combinatie. Dat mag ook wel voor een toestel dat een stuk prijziger is dan gelijkaardig materiaal van de kleinere spelers op de markt. Tot je gaat graven naar de betekenis van die woorden om vast te stellen dat het de fabrikant is die de lifetime kiest. En dat kan dus ook het jaar na je aankoop zijn. In elk geval wordt die lifetime niet bepaald op basis van technische mogelijkheden, maar eerder op basis van sales en rendement, zoals algemeen bekend dé uitgelezen graadmeters om de levensduur vast te leggen.

Cisco-definitie van Lifetime: “contingent that original end user continues to own or use the product. In the event of discontinuance of product manufacture, Cisco hardware warranty support will be discontinued on the Last Date of Support (LDoS) published in the product End of Life Announcement."

De details voor dit toestel: op 31 october 2019 werd aangekondigd dat er na 29 januari 2021 geen updates en verbeteringen meer zullen gebeuren aan de software. De verkoop van deze toestellen liep nog een poosje door na die aankondiging, zoals de prijsevolutie op Tweakers aantoont. Jammer voor de mensen die dit toestel pakweg in de lente van 2019 kochten: het is nu al rijp (verklaard) voor de schroothoop.

Beschikbaarheid op basis van data Tweakers.net

Hardware support loopt wel nog enkele jaren door, maar dat is voor dit soort producten eigenlijk waardeloos: de kost om die garantie te claimen (opsturen, administratie, wachttijd) zou vermoedelijk in de buurt komen van een nieuw toestel.

En zo ligt Het Routertje hier dus medelijden te wekken op m’n bureau, in de death row op weg naar het containerpark. Het is het soort toestellen dat eigenlijk makkelijk tien jaar z’n ding kan doen, maar nee hoor, uit blitse sales-simulaties blijkt waarschijnlijk dat de kans groot is dat ik gewoon braaf een nieuw toestel zal kopen, en zo de winst zal optimaliseren. Want zeg nu zelf, wat koop je tegenwoordig nog met 13 miljard?

f*ck warranty

En dan denk je ongetwijfeld f*ck warranty, het toestel werkt toch nog gewoon? Wees een beetje rebel, en blijf dat toestel toch gewoon gebruiken?

Maar think again: Cisco apparatuur werd de laatste tijd zó lek geschoten door hackers dat het al een administratie vraagt om op tijd te gaan patchen. Dit toestel kreeg zelfs de twijfelachtige eer om in 2019 een vulnerability van 9 op z’n naam te schrijven. (voor de leken: de schaal gaat tot 10, en met 9 staat de deur open voor hackers en kunnen ze met de fanfare voorop je netwerk aanvallen)

Na de ‘end of life’-datum worden zelfs geen patches meer gemaakt. De toestellen blijven gebruiken is dus vragen om onheil.

We hebben intussen stickers voor allerhande producten in de supermarkt, misschien is het het moment om dat ook de eisen van it-vendors: een vet gedrukt jaartal op de behuizing om aan te geven aan de potentiële koper hoe lang dit toestel ondersteund wordt. Voor die duurzaamheid wil ik gerust de portemonnee uithalen. Laat maar weten aan de dienst sales!

PS: oh ja, ook dit nog: vorige week kwam ook nog slecht nieuws voor eigenaars van een RV110W, RV130 of RV215W: jullie toestel is zo lek als een mandje, en hoop vooral niet meer op updates…